Ensemble Seasession met Hein van der Heijden
In REGARDE BIEN neemt SeaSession je mee naar Fans-Polynesië tijdens de roerige jaren '70, een periode waarin idealen hard botsen met de rauwe realiteit, en absurde gebeurtenissen zich afspelen op een van de mooiste plekken op aarde. Tahitianen stellen vereerd hun eeuwenoude land ter beschikking aan het 'moederland' voor jarenlange atoomproeven, om de wereld veiliger ter maken.
'Er is geen reden tot ongerustheid', aldus de toenmalige Franse autoriteiten over de kernproeven. De Franse minister van defensie illustreerde dat nog eens letterlijk, door vlak na de 139e atoomproef demonstratief te gaan plankzeilen in de radioactieve lagune van het atol Mururoa, waarbij hij diverse malen te water raakte.
Niet ver daarvandaan schreef Jacques Brel zijn laatste album Les Marquises. De chansons uit dit album behoren tot de allerbeste uit zijn oeuvre, zoals Voir un amie pleurer, La Cathédrale en Les Marquises. Het zijn poëtische schilderingen van de eilanden, ontroerende odes aan vriendschap, liefde, maar ook beschouwingen over afscheid en de naderende dood. Acteur Hein van der Heijden voert een aantal van Brels mooiste liederen uit, waaronder ook het dubbelzinnige Regarde bien, samen met de negen musici van SeaSession. Componist en fervent Polynesië-reiziger Reza Namavar schrijft voor Regarde bien gloednieuwe theatrale muziek, waarin de klanken van Tahiti - van ritmes en melodieën tot de typische Tahitiaanse ukelele - terugkomen.
Met de poëzie van Jacques Brel, getuigenissen van de bemanning van de Rainbow Warrior en aangrijpende teksten van de Polynesische auteur & activist Chantal Spitz ontvouwt zich een
nauwelijks te geloven, indringend en visueel spektakel, waar alles samenkomt in een drama vol absurde tegenstellingen.
De musici van SeaSession en acteur Hein van der Heijden dwalen rond in het ingenieuze decor van Ola Mafaalani: een zee van papier, glas, water en metaal, waar met speciale licht-effecten van ontwerper Floriaan Ganzevoort magische schaduw-werelden worden gecreëerd, en waarin zelfs een mini-kernfusie kan ontstaan. Met enkele adventure seats voor het publiek.